zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за здравето и красотата



10 мита за здравето и красотата

Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.

здраве.bg

... по-малко, мазнините ще се топят по-бързо.

Да, обаче е точно обратното. Ако мислите, че изчисляването на калории и физическите упражнения на фона на недоспиването ще форсира стопяването на излишните килограми, сте в заблуда.

Учените смятат, че пълноценният сън е абсолютно необходима част от програмата ви за отслабване. Изследователи от Чикагския университет са изучавали състоянието на здрави хора, лишени от нормален сън и са стигнали до извода, че ако спим дори и час по-малко, отколкото ни е необходимо, това може да доведе до хормонален дисбаланс. В тези случаи нивото на хормона лептин, който сигнализира на мозъка за ситостта на стомаха, намалява, а нивото на хормона грелин, който ни “казва”, че сме гладни, се увеличава.

Изводът е напълно очевиден: колкото повече спим, толкова по-малко тежим.

Мит 4: Най-добрият шампоан е на основата на растителни екстракти

Натуралните растителни съставки, с които се “хвалят” различни козметични продукти, а не само шампоаните, уви не притежават някакви чудодейни свойства. Може да се изненадаме как всички тези природни съставки са в състояние да направят косата ни по-чиста, по-мека, по-обемна и по-пухкава.

Истинските “главни герои на невидимия фронт” обаче са химическите вещества. Но е много сложно да се продава “чиста химия”, дори ако е опакована в най-привлекателна кутия. Ето защо производителите проявяват находчивост, като използват вярата на клиента, че щом нещо е натурално, значи е по-добро.

Мит 5: Депилацията с нищо не е по-добра от бръсненето

Премахването на окосмяването по тялото с помощта на бръснене или восък, има дълга история.

Разбира се, бръсненето е удобно – това е факт, но като ефективност е доста по-слаб метод. Обезкосмяването с восък има явни преимущества: космите се изтръгват с корена и по тази причина новите се появяват едва след 3-4 седмици.

При бръснене космите се появяват отново още на втория ден, а острият срязан връх на косъма започва да “боцка”, причинявайки...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.