zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Днес - безплатни прегледи за рак на кожата



Днес - безплатни прегледи за рак на кожата

Солариумите повече вредят, отколкото помагат.

12 май 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Това каза д-р Петьо Брезоев от Българското дерматологично дружество по време на представянето на Националната кампания за превенция на рака на кожата.

"В соларните лампи има много повече UVA лъчи и заради това се ускорява състаряването на кожата и съответно се увеличава рискът от раково заболяване", посочи Брезоев.

Според него добър вариант за хората със светла чувствителна кожа, които искат да имат тен целогодишно, са т.нар. автобронзанти.

Той препоръча като предпазни мерки всекидневното използване на слънцепредпазни продукти с висок фактор на защита, носенето на дрехи и шапки, ограничаването на излагането на слънце между 10 и 16 ч.

Хората с най-светла кожа, която бързо изгаря и не прави тен, трябва да използват слънцепредпазни продукти с фактор над 50, тези с малко по-тъмна кожа, които лесно изгарят, но получават тен, да употребяват продукти с фактор между 20 и 30, посъветва дерматологът.

"Фотопротекторите не увеличават позволеното време за излагане на слънце и не ускоряват придобиването на тен", каза Петьо Брезоев.

Попитан за първите признаци за раково образование той обясни, че веднага трябва да се потърси лекар при появата на петно с неравномерен цвят и неправилна форма, което увеличава размера си.

"Хората с повече тъмни петна по кожата би трябвало да минават на профилактични прегледи на всеки 6 месеца. При всички случаи бързината е най-важна", посочи дерматологът.

Националната кампания за превенция на рака на кожата е днес 12 май, като всички университетски дерматологични клиники в страната правят безплатни профилактични прегледи.

списък с кабинетите

още за ползата и вредата от слънцето:
- Слънцето – понякога полезно, понякога – вредно
- Първа помощ: слънчеви изгаряния
- 2 мита за слънчевия загар

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.