zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

2 мита за слънчевия загар2 мита за слънчевия загар

От слънце или солариум изгарянето е еднакво вредно.

здраве.bg

За ползата и вредата от слънцето всяко лято се пише толкова много. Това за съжаление съвсем не означава, че всичко, което знаем и четем, е вярно. По-долу ви предлагаме две добили широка популярност схващания, които всъщност ни най-малко не отговарят на истината:

Мит 1. Слънчевият загар подобрява състоянието на кожата.

Това не е вярно. Под въздействието на преките слънчеви лъчи се разрушават еластичните влакна на кожата. Това предизвиква нейното по-бързо стареене. Затова и при любителите на слънчевите бани процесите на стареене са извършват по-бързо. Кожата на места като подмишниците и гърдите е още по-нежна и възприемчива към слънчевите лъчи.

Помнете, че “предозирането” на слънчево изгаряне води до злокачествени образувания, при това не само на кожата или органите, изложени на пряката слънчева светлина.

Мит 2. Солариумът за разлика от преките слънчеви лъчи не е вреден.

От научна гледна точка разлика между слънчевото ултравиолетово излъчване и лъчите в солариума няма - спектърът е един и същ. Положителното при солариума е, че при него може да се регулира интензивността на излъчването. За сметка на това обаче в солариума източникът на излъчване се намира по-близо до кожата.

През лятото солариума са посещава сравнително рядко, хората получават слънчево облъчване дори и да не правят слънчеви бани, поради факта, че носят отворени дрехи. Особено вредно е да се посещава солариум, след като човек вече е бил на плажа и има загар - така може да се получи вторично изгаряне на кожата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.