zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За безопасната употреба на яйцата - по Великден и по принцип



За безопасната употреба на яйцата  - по Великден и по принцип

Ако държите красиво боядисаните си яйца извън хладилника, по-добре не ги яжте.

здраве.bg

Кой е най-купуваният продукт тези дни? Яйцата, разбира се!. Много яйца, цели кори сурови яйца, камари варени, боядисани яйца, яйца, яйца и пак яйца. Може би тази празнично-яйчена одисея е най-подходящия момент да научите нещо повече за начините на съхранение и консумация на яйцата, така че те да не представляват заплаха за здравето ви.

Салмонелата

Пресните яйца може да съдържат бактерията Salmonella enteritidis. Въпреки че S. enteritidis засяга много малък брой от яйцата, все пак по-умно е да се въздържате от консумация на сурови или рохки яйца. Салмонелата се открива в предимно в жълтъка на яйцето, според учените, но също така е възможно да се съдържа и в белтъка му, така че избягвайте и двете.

Дръжте яйцата на студено

Бактерията на салмонелата се размножава бързо на стайна температура. Така че, когато купувате големи количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са съхранявани на студено. Когато занесете яйцата в къщи, веднага ги приберете в хладилника.

Не ги слагайте на вратата

Много хладилници имат специално място за яйца на вратата си. Но знаете ли, че според изследване, това не е най-доброто място, нито най-добрия начин за съхранението им. Препоръчва се яйцата да се съхраняват в картонената опаковка, в която сте ги купили, на най-студеното място в хладилника.

Не повече от 3 седмици и не повече от 4 дни

Когато пазарувате в големи хипермакети, е изкушаващо да се запасите с цяла кора яйца. Не го правете обаче, освен ако не възнамерявате да минете на яйчена диета или да правите по един кекс на ден.Според специалисти, по-безопасно е да купувате редовно по-малък брой – 6 или 12, според реалната ви нужда. Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до 3 седмици след датата на “производството” им.

Ако сте приготвяла нещо само с жълтъците или само с белтъците на яйцата и сте прибрала неизползваната част, то имайте предвид, че не трябва да съхранявате това, което е останало, повече от 4 дни.

Твърдо-сварено...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.