zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Енциклопедия на... мъжките слабости



Енциклопедия на... мъжките слабости

... или за тези несъвършени, уязвими, раними и мнителни същества - мъжете.

ТЯ.bg

... са едни такива неиздържливи
У мъжете няма подкожна мазнина, както при жените и въобще при тях мазнините са по-малко - за сметка на мускулите. Благодарение на това съотношение мъжете по-лесно свалят килограми: ако мъж се подложи на диета, то той гарантирано ще свали излишното тегло пред завистливия поглед на любимата си.

Но има и обратна страна на завидната мускулатура: у мъжете има повече стартова енергия, но няма онези резерви, които съществуват у жените - благодарение именно на мазнините, складирани в извивките на тялото.

При бегачите, например, идва момент, когато те напълно се задъхват: внезапно ги обхваща мъчителна болка и слабост поради изчерпването на запасите от гликоген. Мъжът е способен още малко да продължи бягането, но скоростта му значително пада.
Жените биха бягали значително по-дълго: при тях организмът превключва на използване на резервните запаси от мазнини. Благодарение на женските полови хормони, мускулите на жените са способни по-бързо да използват мазнините, отколкото мъжете.
Това несъответствие между възможностите на спринтьорите-мъже и жените-маратонци обяснява откъде произхожда в семейството синдромът на “скандала на почивния ден”.
Да кажем, сутринта двамата сте играли тенис, прибирате се в къщи и приятели ви звънят, за да ви поканят на вечеря. Вие сте пълна с енергия, но той казва, че е изтощен и никъде няма да ходи, което ви ядосва, защото той е такъв “мързел” и... ето ти скандал през почивния ден.

Техните мозъци са едни такива различни
Мъжете и жените мислят различно, защото в развитието на мозъка голяма роля играят половите хормони.
При момчетата по-рано се формира дясното полукълбо, а у момичетата – лявото. Ето защо много момчета четат и пишат по-лошо от връстничките си. И в продължение на целият им по-нататъшен живот, дясното полукълбо на мозъка у мъжете работи по-добре. Това е причина мъжете да имат по-добре развита ориентация в пространството, по-лесно им е да станат добри строители, архитекти, художници.

Ако...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.