zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Влияят ли биоритмите на любовта и секса



Влияят ли биоритмите на любовта и секса

здраве.bg

Напълно, смятат психолозите, според които двойките “сова-чучулига” наистина спорят много, трудно правят компромиси, рядко излизат заедно и по-често от останалите двойки се чувстват отчуждени. Проблемите се задълбочават и от това, че партньорите по понятни причини правят по-рядко секс.

Разбира се, несъвпадения в страстта има и при двойките, живеещи в един ритъм, например две “чучулиги” или две “сови”. Понякога часовете на сексуалната чувственост на мъжете и жените просто не са в такт.
А може ли нещо да се направи...

Хормонът, укротяващ либидото

Всеки човек има моменти на активност, които се сменят с отпускане и апатия. Това се обяснява с промените в нивото на хормоните в кръвта през различните часове от денонощието, сезоните и т.н.
Учените смятат, че в нашата ДНК има особен ген, отговорен за синтеза на т.нар. ключов белтъчен компонент. Това е своеобразна биологична пружина, която движи часовника на вътрешните ритми.

Пунктуалният “часовникар” - хипоталамусът, съобразявайки се с изчисляването на своето време, подава сигнали на хипофизата, на която са подвластни половите хормони. Ето защо апример в определени дни производството на тестостерон е твърде малко, а в други – мъжът е готов за невероятни подвизи в леглото.

Не свиквайте с несъвпаденията

Има ли въобще щастливи моменти, когато страстта е завладяла с еднаква сила и двамата партньори? Оказва се, че те са много малко, но въпреки това минути, в които сърцата туптят в унисон, съществуват, твърди пред списание “Шпигел” Петер Платц, специалист по проблемите на сексуалността от Хамбург.

В първите часове след събуждането, особено след еротични сънища силният пол е активно настроен за секс. В 7 часа сутринта активността на мъжките полови хормони е с 20% над нормата, а към 9 часа – с 50%. Възбудата спада към 10 и отново се повишава към 11. Но за съжаление по това време сексуалната отзивчивост на жената още не се е събудила - приблизително към обяд хормоните на желанието започват да постъпват...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.