zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Циститът – навременното и правилно лечение пести много проблемиЦиститът – навременното и правилно лечение пести много проблеми

здраве.bg

... и диета.

Ако циститът се появява от време на време, от менюто трябва да бъдат изключени продуктите, които дразнят стената на пикочния мехур: газираните напитки (особено тези, които съдържат много оцветители) и силно солените и подправени ястия.

При появата на най-малкото подозрение за цистит трябва да се пият повече течности – най-добре вода и чай. Така се намалява концентрацията на урината, която раздразва възпаления мехур.
Много полезни са чаят с мляко или сокът от боровинки, който е природен антибиотик. Проведено неотдавна във Финландия изследване показва, че жените, които всеки ден пият сок от боровинки, имат с 20% по-малка вероятност от повторни възпалителни заболявания на половата система в сравнение с тези, които пият чай или мляко.
Целебният ефект на боровинките пък се обяснява с високото съдържание в тях на проантоцианидини – разновидност на танините, които спират развитието на вредните бактерии.

За да се предпазим от появата на цистит, полезно е да знаем кои са неговите основни причинители:
• Преохлаждането - жените, които в студено време носят къси поли и тънки чорапогащници, рискуват да станат заложници на сезонното изостряне на това заболяване.
• Неспазване на правилата за лична хигиена - половите органи на мъжа и жената не са предназначени да бъдат еталон за стерилна чистота, но не трябва да се забравя, че преди всеки полов контакт задължително трябва да се посещава банята.
• Хронични гинекологични заболявания – пикочните и половите органи при жената са тясно свързани и често боледуват заедно.(a)

още за цистита:
- Болестта, за която често си мълчим
- Циститът – проблем на все повече жени
- Циститът е най-разпространеното сред жените урологично заболяване

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.