zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Циститът - най-разпространеното сред жените урологично заболяване



Циститът - най-разпространеното сред жените урологично заболяване

здраве.bg

Циститът несъмнено е най-разпространеното сред жените урологическо заболяване и е тясно свързан с половите органи. Може смело да се каже, че той е допирното място на две медицински специалности - урология и гинекология.

Само по себе си възпалението на пикочния мехур е урологичен проблем, а причината, която води до неговото образуване - нарушение на вагиналната микрофлора - е проблем на гинекологията. Затова и е препоръчително жената с цистит да бъде лекувана от двама лекари - уролог и гинеколог.

Циститът се наблюдава в различни степени почти при половината от жените. За едни той е просто досадна неприятност, а за други почти непрекъснат здравен проблем.

Циститът всъщност е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Има също токсични, алергични и неинфекциозни цистити, които се срещат много рядко.

В повечето случаи циститът се предизвиква от инфекция - стафилококова, стрептококова и т.н. Рядко, но все пак се срещат и цистити, непосредствено свързани с полови инфекции, например микоплазмени. Пикочният канал при жените е къс и широк и затова по него много лесно бактериите могат да достигнат до пикочния мехур.

Циститът практически винаги е свързан с възпаление на влагалището - колпит или нарушение на вагиналната микрофлора.
Традиционно изострянето на цистита се свързва с прекомерното охлаждане. То предизвиква намаляване на резистентността на организма, особено на местния имунен отговор и в резултат на това инфекцията се размножава активно и попада в пикочния мехур, предизвиквайки възпалителна реакция.

Лекарската практика свързва възпалението на пикочния мехур и с особено бурен полов акт, а също с воденето на редовен полов живот.

В редки случаи се среща изостряне на цистита в следствие на менструалния цикъл.

Вземането на навременни мерки за трайното лечение на този здравословен проблем намалява почти изцяло вероятността той да се превърне в хроничен.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.