zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Циститът – навременното и правилно лечение пести много проблеми



Циститът – навременното и правилно лечение пести много проблеми

здраве.bg

Някога полу на шега някога Сократ наричал уринирането единственото удоволствие, за което не е нужно човек да си плаща. Но когато пролетната разходка завърши с рязка болка в областта на стомаха и постоянно тичане до тоалетната, едва тогава се сещаме, че парите са най-малкият проблем.

Циститът или възпалението на пикочния мехур е заболяване, характерно за всички възрасти
- от него може да страда и малкото дете, и пенсионерът. Жените страдат от цистит 3 пъти по-често в сравнение с мъжете. Това е свързано с особеностите на анатомичния строеж на пикочния канал - при жените той е по-широк и по-къс. Бактериите, размножаващи се в областта на външните полови органи, при най-малката простуда се преместват в намиращия се наблизо пикочен мехур.

Лекарска помощ трябва да се търси веднага след появата на болезнено или твърде често уриниране, което е първият сигурен признак на цистита.
Ако той не се лекува, става хроничен и започна да ни атакува всяка пролет и есен, като бактериите често проникват още по-високо – в бъбреците. По време на поредния цистит човек страда от тежест в областта на кръста, след това се появява треска, а болката отстрани става нетърпима. Това вече е пиелонефрит.

Мъжете боледуват по-рядко от цистит и понякога дори не го забелязват. Ако имунитетът е достатъчно силен, след няколко дни заболяването може да се погаси, но инфекцията се “вписва” в организма. Достатъчни са само няколко преохлаждания и новата диагноза вече може да е хроничен уретрит и простатит. А това означава не само дискомфорт, но и сериозен здравословен проблем.

Не трябва да се забравя, че с лечението трябва да се заеме само специалист-уролог. Забравете “проверените” рецепти, препоръчани от приятели и роднини.

Ефективното лечение може да се осигури с помощта на съвременните препарати. То включва антибиотик, препарат, подобряващ кръвоснабдяването на стените на пикочния мехур, както и противовъзпалително средство. Терапията най-често се съчетава с физиологично лечение...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.