zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-силен ли е всъщност “силният” пол



По-силен ли е всъщност “силният” пол

здраве.bg

Двата пола наистина силно се различават - едва ли някой ще го оспори. След дълга разходка мъжете бързо лягат на дивана или се настаняват пред компютъра, а на жената се налага да намери сили за домашните задачи. Мъжете се влюбват по-бързо, но и страдат по-силно от евентуалната изневяра на своята партньорка...

Мъжете са по-податливи на зараза

Научно доказан е фактът, че мъжете по-често страдат от стафилококови инфекции, грип и пневмонии. Тяхната централна нервна система е по-уязвима към инфекциите, отколкото при жените.

Като причина за това учените посочват Y – хромозомата, по-точно липсата на втора Х- хромозома, която съществува при жените. Х- хромозомата съдържа гени, които предпазват от много инфекции. Жените имат две такива хромозоми, следователно защитата е двойна. И в биологичния смисъл жените са по-съвършени – те по-лесно понасят глада, умората и стреса. Те са и с по-висока жизнена способност, но техните мускули са по-слаби.

Процесът на хемопоеза (производство на кръв) при мъжете е по-малко ефективен, отколкото при жените и затова хирургичните намеси за тях по правило са доста по-опасни. Освен това мъжете се нуждаят от повече кислород, тъй като дишат по-рядко, но по-дълбоко. А това също е рисков фактор: ако въздухът е замърсен, в белите дробове попадат повече вредни вещества.

Противно на схващането, мъжете са по-малко издръжливи

В сравнение с жените мъжете имат по-малко мазнини и съответно повече мускулна маса. Благодарение на това съотношение те по-лесно губят теглото си и ако спазват диета за отслабване, тя по-лесно ще се окаже успешна.
В резултат на това обаче мъжете нямат тези резерви, които се натрупват при жените благодарение на мазнините.

При мъжете-маратонци например настъпва момент, когато те напълно се задъхват - внезапно възниква мъчителна болка и отпадналост поради привършване на запасите от гликоген, под формата на който въглехидратите се натрупват в мускулите. Мъжът известно време е способен да продължи бягането...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.