zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се храним при настинка



Как да се храним при настинка

Млякото съдържа много белтъчини, които се усвояват бързо от изтощения организъм.

здраве.bg

Обилното приемане на течности е най-добрият помощник в борбата с настинката - те извеждат токсините, които се образуват, когато организмът се бори с вируса. Но не трябва водата да се пие по много и при липса на нужда. На всеки 10-15 минути приемайте по няколко глътки.

Ако ви боли гърлото, по-добре се откажете от цитрусовите сокове. Предпочитайте билков чай от лайка или липа.

Ако сте настинали, откажете кафето. При висока температура то допълнително натоварва сърцето. Пийте мляко с минерална вода – тази напитка способства за отделянето на секретите от гърлото.

Всички напитки трябва да бъдат топли. Ако ги приемате горещи, ще навредите на лигавицата си.

При хрема са полезни леко киселите напитки: чай с лимон или обикновена вода, в която сте добавили сок от портокал (1:1). Не забравяйте, че витамин С се разрушава частично при висока температура. Затова изчакайте чаят да поизстине преди да поставите в него резен лимон.

Ако нямате апетит, това означава, че всички сили на организма са насочени към борбата с вируса. С подобряването на вашето състояние ще си възвърнете и апетита. През първите 1-2 дни приемайте само бульони или течности.

Чесънът, лукът, хрянът, горчицата, червеният пипер съдържат силни антивирусни вещества, но те раздразват лигавицата. Затова с тях можете да подправяте леки зеленчукови ястия. Откажете се от мазното месо, пушените и пържените храни.

Кисело-млечните продукти трябва да са в основата на вашето меню при настинка – те са богати на белтъчини, които се усвояват лесно и са необходими на организма за възстановяването на увредените от вирусите клетки.
Кисело-млечните продукти, обогатени с бифидокултури (т.нар. пробиотици), са особено необходими, ако приемате антибиотици. Препоръчително е те да присъстват значително във вашето меню 3 седмици, след като сте прекратили приемането на антибиотиците.(а)

четете още по темата:
Някои храни помагат срещу грипа и настинките

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.