zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои храни помагат срещу грипа и настинките



Някои храни помагат срещу грипа и настинките

В грейпфрутите се съдържа повече витамин С отколкото в портокалите и дори в лимоните.

dieti.info
четете още в dieti.info


Дори и зимата съвсем не предполага задължително поредица от настинки, грип и други вирусни заболявания. Всичко, което е нужно, е да поддържате тялото си във форма, за да може да се бори ефективно.

Ако организмът страда от вътрешен дисбаланс, това неминуемо ще намали съпротивителните му сили и вирусите ще навлизат и ще се размножават по-лесно.

Разбира се, не е възможно контактът с потенциалните зарази да бъде изцяло избегнат, но все пак можете да направите нещо – да подпомогнете имунната си система като се храните подходящо и пълноценно. А какво означава конкретно това, когато става дума за зимните месеци.

• Яжте повече зеленчуци всеки ден. Дайте приоритет на зелените – спанак, зеле, чушки. Те са прекрасен източник на витамин Д, който поддържа имунната система ефективна и през лятото организмът много по-лесно си го набавя благодарение на слънчевите лъчи. Последните изследвания показват, че по-високите нива на витамин Д помагат за предотвратяване и на такива сериозни заболявания като остеопорозата и множествената склероза.

• Опитайте се всеки ден с менюто ви да присъстват кивито, грейпфрута, портокала – пресни или под формата на сок. Всички те са богати на витамин С – антиоксидант, за който от десетилетия се знае, че подпомага организма в борбата срещу настинките и грипа. Ще го намерите в големи количества и в зелето, светлозелените чушки, доматите, броколито.

Бадемите и слънчогледовото семе не само ще увеличат приема ви на витамин Е – още един оксидант (заедно с витамин С), който ще се включи в борбата със свободните радикали, но и ще помогнат да се справите с умората и да запазите работоспособността си по-дълго.

• Не подминавайте чесъна! Неговото положително въздействие върху здравето е известно от векове, а днес вече се смята за доказано, че има отношение към ефективната работа на имунната система.

• Несправедливо подминаван у нас е джинджифилът. Той...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.