zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилният телефон: последно? Вреден или не?



Мобилният телефон: последно? Вреден или не?

(фото: sxc.hu)

12 февруари 2008, здраве.bg

... патологична привързаност се лекува доста трудно. Жертвите на фантомното звънене се нуждаят преди всичко от помощ от психолог, за да се разделят със страховете си и с излишната зависимост от значими хора и дела.
Проблемът всъщност се крие не в мобилния телефон, а в неговия собственик. Зад напълно конкретния страх да не се пропусне обаждане стои страхът от самотата, изгубване на работата или клиенти.
Мобилният телефон подобно на лакмус “проявява” само негативните преживявания, правейки ги по-забележими - без телефон тези хора биха се “побъркали”, ако приятелят, съпругата или детето закъснеят дори само 5 минути.

Страх №6: рохко или твърдо сварено?
Степен на опасност: 2 от 10

Според унгарски изследователи, носенето на мобилен телефон на кръста или в джоба намалява количеството на сперматозоидите и променя състава на спермата. Теоретично това наистина е възможно, ако се отчете отделяната от телефона топлина. Но повечето специалисти са скептично настроени – те подчертават големият брой фактори, влияещи на количеството на сперматозоидите, поради което посочването на един за определящ е твърде пресилено.
Все пак връзка между мобилния телефон и безплодието може би наистина съществува. Дългите разговори често се съчетават с малко подвижен начин на живот, хроничен стрес, неправилно хранене, характерни най-вече за хората с напрегната работа. Всички изброени фактори (както поотделно, така и в съвкупност) са рискови за развитието на застойни и възпалителни явления в мъжката полова система. А безплодието е само на една крачка от тях.

Страх №7: а децата?
Степен на опасност - неопределена

Съвременните деца едва са се научили да говорят и вече искат мобилен телефон. И повечето родители, разбира се, веднага им го купуват, защото от друга страна това им позволява те винаги да знаят къде и с кого е детето във всеки момент.
Резултатите от ново изследване показаха, че например 37% от италианските деца страдат от “телефонна зависимост”. В другите...

 
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.