zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилният телефон: последно? Вреден или не?



Мобилният телефон: последно? Вреден или не?

(фото: sxc.hu)

12 февруари 2008, здраве.bg

... , се отнася и до възрастните – не може без последствия да се игнорират такива важни неща, каквито са всекидневните биоритми. А за излъчването в режим на очакване не си заслужава да се тревожите – просто не поставяйте телефона под възглавницата.

Страх №3: “тунелен синдром”
Степен на опасност: 8 от 10

Някои хора пишат по стотици sms-и всеки ден. Поради постоянното набиране на буквите (най-често с палеца на дясната ръка) нервите и кръвоносните съдове се свиват в тесните канали или “тунели” между сухожилията, мускулите и костите. Ръцете започват да болят и отичат, пръстите изтръпват, нормалната чувствителност се нарушава и се появява т.нар. “тунелен синдром”.
Той се лекува с противовъзпалителни мехлеми, топли вани с морска сол и физиологични процедури (магнит, лазер, електро и фонореза). И главното – ограничете sms-ите.

Страх №4: влошаване на паметта
Степен на опасност: 10 от 10

Тук въпросителните като че ли са най-малко. Активното използване на мобилните телефони не влияе добре на интелекта и паметта. Човек не се старае да запомня телефонните номера, използва калкулатор, записва си информацията вместо да се опитва да я запамети. Запомнянето тренира паметта, а поради липсата на такава необходимост нашият мозък започва да страда. Той вече не се напряга и така постепенно намалява способностите си за запомняне.

Страх №5: мобилни фантоми
Степен на опасност: 6 от 10

Силно обезпокоителна е и голямата психологическа зависимост от мобилните телефони. Често ние започваме да нервничим, когато телефонът не е около нас. Не са малко и случаите, когато ни се причува, че той звъни.
Дори посред нощ хората се събуждат в очакване някой да ги потърси по телефона.

Американски учени са измислили за този феномен специална дума ringxiety (ring – звънец и anxiety – тревожност). Целият живот на човека се свежда до очакването да му позвънят и той периодично чува звънене, когато в действителност телефонът “мълчи”.

Тази...

 
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.