zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилният телефон: последно? Вреден или не?



Мобилният телефон: последно? Вреден или не?

(фото: sxc.hu)

12 февруари 2008, здраве.bg

Броят на изследванията за евентуалната вреда от мобилните телефони расте като че ли със скоростта, с която се разпространяват самите телефони. За съжаление, на пръв поглед колкото проучвания показват вредата от тях, толкова и опровергават тези твърдения. Все пак натрупаните данни позволяват да бъдат направени няколко общи изводи:

Страх №1: “микровълнова печка” за мозъка
Степен на опасност - неопределена

Не можем да се предпазим от електромагнитното излъчване – без него мобилните телефони просто няма да работят. Но толкова ли е вредно то всъщност? До днес все още няма еднозначен отговор за вредата от електромагнитните вълни, в частност тези, излизащите от мобилните телефони. Някои специалисти упорито доказват, че излъчването по време на разговор създава ефекта на микровълновата печка и провокира развитието на ракови заболявания, а други не по-малко убедително опровергават всичко това.
През септември миналата година бяха оповестени резултатите от най-голямата (и засега единствена) в света Програма за безопасно прилагане на мобилните телекомуникации (MTHR). Учените, взел участие в нея, не посочват съществени разлики в честотата на възникване на злокачествени образувания при “мобилните” и “немобилни” хора.

Страх №2: не мога да заспя през нощта
Степен на опасност: 2 от 10

Според някои учени, мобилният телефон може да бъде причина за появата на безсъние.
Човешкият организъм наистина е твърде чувствителен дори към слабите излъчвания, съразмерни на колебанията на живите клетки, а именно на такива честоти работи мобилният телефон в режим на очакване.
Белгийски учени публикуваха в списание Sleep резултатите от своето наблюдение, според които подрастващите, които си лягат в леглото със своя мобилен телефон, се уморяват по-силно към края на учебната година в сравнение с техните връстници.
Тук няма какво да ни учуди – особено децата през нощта трябва да спят и то достатъчно (8-10 часа), а не да си пишат sms-и! Това, разбира се...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.