zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високо кръвно и потентност – има ли връзкаВисоко кръвно и потентност – има ли връзка

здраве.bg

Почти половината от хората на планетата според официалните статистики страдат от високо кръвно (хипертония) и въпреки че много се говори и пише за това заболяване, все още има въпроси, които пациентите често задават. По-долу сме се опитали да формулираме най-честите от тях и да им дадем отговор:

Защо при инсулинозависим диабет не се препоръчва да се приемат лекарствата от типа бета-блокери за намаляване на кръвното?

Редица изследвания показват, че бета-блокерите са достатъчно ефективни и безопасни, въпреки че както и всички медикаменти е възможно да имат някои странични реакции. При инсулинонезависимия захарен диабет бета-блокерите могат да се използват съвсем спокойно. Но при инсулинозависимия те могат да променят чувствителността към инсулина и в някои случаи да способстват за развитието на хипогликемия.

Ако след продължително приемане на препарати за намаляване на артериалното налагане, то се нормализира, можем ли да се откажем от лекарствата?

Решението за прекратяване на приемането на лекарства трябва да взима само лекуващия лекар. Хипертонията не е само повишено кръвно налягане. Това е сложно заболяване, което се характеризира с поражения в много органи.

Често налягането се нормализира, а болестта се запазва и ако се базираме само на показанията за налягането, може да се развие някакво тежко усложнение на хипертонията на фона на успешното лечение.
Ако налягането е нормализирано, но промените в бъбреците, сърцето и съдовете на главния мозък са се запазили, лечението трябва да продължи. Ако са изчезнали всички признаци на хипертонията, което за съжаление се случва много рядко, тогава можете постепенно да започнете да се отказвате от лечението, но само след консултация със специалист.

Вярно ли е, че от постоянното приемане на бета-блокери страда мъжката потентност?

Понякога бета-блокерите дават такива странични ефекти, но според статистиката не повече от...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.