zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?



4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?

Помагат ли наистина витамин С, цинкът, ехинацеята и пилешката супа срещу настинките?

Специалисти споделят мнението си за някои популярни средства срещу настинките.

здраве.bg

... към вирусите. Тези опити обаче са правени само с животни.
Как е при хората? И тук специалистите не са единодушни, а са разделени на два лагера – за и против. Едните твърдят, че няма дори доказателства витамин С да съкращава периода на боледуване. Изследване от 2007 г. показва, че взет след началото на симптомите, витамин С не намалява периода на най-лошите дни, но вземан редовно като превантивно средство, той наистина действа – поне при 8% от възрастните и 14% от децата, според данните.
Друго проучване показва, че превантивното действие на този витамин е особено изразено при активните хора, чийто начин на живот и навици са свързани с много движение.

Ехинацеята – също като витамин С тя разделя научните среди на две крайности. Защитниците на нейното действие твърдят, че тя подобрява имунната система и по този начин помага да се противодейства на вирусите.
Две от последните изследвания в тази посока излязоха с противоречиви изводи. Според учени от Университета на Кънектикът, ехинацеята намалява риска от появата на настинка с 58% и съкращава продължителността й с 1,4 дни.
Предишно изследване, проведено от проф. Гуолтни и негови колеги, чиито резултати са публикувани през 2005 г. в изданието New England Journal of Medicine, нито превантивно, нито по време на настинка ехинацеята показва някакво действие.

Пилешката супа – тя има привърженици от десетилетия. Повечето от тях твърдят, че помага за намаляване на възпалението и така подобрява общото състояние на организма.
В този случай противниците на идеята имат затруднение - нямат достатъчно сериозна база за сравнение, тъй като научният подход задължително изисква сравнение между действието на едно вещество с това на друго, като второто трябва да изглежда (в случая и да има вкус и аромат) като първото.

Всички специалисти обаче са единодушни, че дори да не повлиява симптомит на настинката, пилешката супа повлиява липсата на достатъчно...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.