zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?4 натурални средства срещу настинката: действат ли всъщност?

Помагат ли наистина витамин С, цинкът, ехинацеята и пилешката супа срещу настинките?

Специалисти споделят мнението си за някои популярни средства срещу настинките.

здраве.bg

... течности в организма (дехидратирането), която е типична за настинките и грипа.

Действа ли всъщност нещо?
Редовното миене на ръцете дълго време е смятано за подходяща превантивна мярка през сезона на грипа и настинките.
Тук обаче се намесва още един – нов момент. Напоследък все повече специалисти съветват не толкова ръцете да се мият редовно, а да се внимава какво пипа човек. Защото все още не е сигурно колко точно време вирусите запазват своята жизнеспособност, след като попаднат на някаква повърхност. Доскоро се смяташе, че те не могат да просъществуват повече от няколко часа, но данните от изследване през 2007 г. показват, че напълно жизнени вируси (30-40% от общия им брой) могат да се намерят например върху електрическите ключове и дистанционните устройства над 10 часа след попадането им там.

Риновирусите предизвикват приблизително половината от настинките”, посочва проф. Оуен Хендли от Университета на Вирджиния. “Човек влиза в допир с вируса най-често след като той попадне на ръцете му, а оттам се пренася към очите и носа. Не е задължително вирусът да се пренесе по въздуха – човек може да го “придобие” и по друг път – като се докосне до заразена повърхност. Затова присъствието на вируси във въздуха не е достатъчно условие за заразяване”.

Затова специалистите съветват, освен редовно миене на ръцете, още овлажняване на въздуха и приемане на достатъчно течности.

“Няма естествено средство срещу настинката (или поне срещу нейните симптоми), което да е толкова ефективно колкото продаваните без рецепта медикаменти против нея. Те съдържат доказано ефективни вещества, които намаляват хремата, алергичните реакции, възпалението, температурата. И все пак най-важното е да се запомни – не можете да излекувате настинката – тя просто трябва дапремине след 7 до 10 дни”, обобщава проф. Бландино.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.