zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Апендиксът - нужен, но и потенциално опасен



Апендиксът - нужен, но и потенциално опасен

здраве.bg

Преди се смяташе, че апендиксът е напълно безполезен орган, който носи само неприятности. С времето бе научно доказано, че природата е създала апендикса с определена функция и той играе важна роля в дейността на имунната система на организма. Оказва се, че нашето здраве до голяма степен зависи от тази тясна “тръбичка” с дължина около 6 см.

Нещо повече - много хора са се сблъсквали с проблеми, свързани с нарушения в работата на апендикса и често това е завършвало с оперативна намеса.

Апендиксът е главният източник на полезни бактерии в организма, показват последните изследвания за него. Той е разположен близо до органите на храносмилателната система и се грижи за нейното нормално функциониране. Но в резултат на заболявания, например холера или дизентерия, които убиват полезните бактерии, апендиксът може да престане да се справя със своята функция, а именно да служи за бариера срещу различните възпаления.

Разбира се, чревната флора може да се възстанови и без участието на апендикса, но съвременните методи позволяват да се провеждат по-щадящи операции – с помощта на лапароскопия, които запазват този орган.

Внимание! Смъртността в резултат на възпаление на апендикса (апендицит) е много висока дори в развитите страни и затова при появата на симптомите на т.нар. “остър корем” незабавно потърсете лекарска помощ.(а)

четете още: Излишен ли е наистина апендиксът?

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.