zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене: “за” и “против”



Разделното хранене: “за” и “против”

dieti.info

Споровете за ползите от разделното хранене не затихват от момента на създаването на тази теория. Някои смятат разделното хранене за едва ли не вълшебно средство срещу излишните килограми и своеобразна панацея за много болести. Други са убедени, че тази диета не само не носи никаква полза, но и нанася вреда на здравето.

Предлагаме ви да се запознаете с аргументите на двете страни.

“За”

За създател на теорията за разделното хранене се смята американският диетолог Хърбърт Шелтън. Според него, различните продукти (белтъчини-протеини, въглехидрати и мазнини) изискват за преработването си различни стомашни ферменти.

Например - за да се преработят белтъчините, организмът произвежда солна киселина, а за да се справи с въглехидратите – алкални ферменти. Ако белтъчините и въглехидратите попаднат в стомаха едновременно, те просто си пречат взаимно на процеса на усвояване, предизвикват ферментация в червата и претоварват храносмилателната система.

Според Шелтън, най-голямата вреда се състои в това, че подобно смесено хранене нарушава работата на задстомашната жлеза, която при едновременното постъпване на белтъчини и въглехидрати, изхвърля в кръвта твърде голямо количество инсулин.

Привържениците на разделното хранене са убедени, че при правилното комбиниране на продуктите, работата на задстомашната жлеза се нормализира, а обмяната на веществата се подобрява и това способства за отслабването без никакви усилия.

Ако сте решили да пробвате тази диета, трябва да усвоите някои правила:

• Продуктите, съдържащи скорбяла (картофи, макарони, хляб, грах) трябва да се употребяват отделно от продуктите, съдържащи белтъчини (месо риба, яйца, ядки, кашкавал). Интервалът между приемането на тези продукти трябва да бъде не по-малко от 2 часа.

• Продуктите, съдържащи...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.