zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене: “за” и “против”



Разделното хранене: “за” и “против”

dieti.info

... скорбяла могат да се комбинират с мазнините (сметана, масло, сланина) т.е. ако се вярва на Шелтън комбинацията картофи със сланина е напълно допустима, но класическото ястие макарони или спагети с кайма – не.

• Съществува група неутрални продукти като пресните зеленчуци ( без картофите) и плодовете (без бананите), които могат да се приемат както с белтъчините, така и с въглехидратите.

“Против”

Противниците на разделното хранене са убедени, че създавайки своята теория, Шелтън е допуснал редица грешки.

Първо, когато сядате на масата, вашият стомах не знае какво има в чинията и той изработва за всеки случай и солна киселина и алкални ферменти. При разделното хранене повечето от тези вещества се изхабяват напразно и могат да възникнат проблеми със стомаха, т.е. след известно време хората, практикуващи разделното хранене, могат да изгубят способността си за пълноценно преработване на храната.

Второ, теорията за разделната употреба на белтъчини и въглехидрати много трудно се реализира на практика, защото повечето продукти съдържат и едното и другото. “Въглехидратните” картофи съдържат и известно количество растителна белтъчина, а в месото има т.нар. животинска скорбяла – гликоген. Затова няма смисъл да се измъчваме и да отделяме пържолата от картофеното пюре.

Трето, разделното хранене може да предизвика потиснатост и дори появата на депресия. Известно е, че доброто настроение пряко зависи от наличието в мозъка на някои вещества – хормоните серотонин и допамин. А те се синтезират само ако белтъчините и въглехидратите постъпват в организма едновременно, а не поотделно.

Именно с този факт се обяснява и пониженото настроение на тези, които спазват разделната диета. Ето защо дори противниците на разделното хранене признават, че тази система може да ви избави от наднорменото тегло.

Интересен е фактът, че принципите за съвместимостта на продуктите са вълнували хората още в Античността....

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.