zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене: “за” и “против”



Разделното хранене: “за” и “против”

dieti.info

... Римският лекар Целсиус например е определил съчетания от продукти, неблагоприятни за доброто усвояване.

Основоположник на разбирането за различното усвояване на отделните храни е съветският учен акад. И. П. Павлов. Заедно със свои колеги той е установил, че за всеки вид храна се отделят различни по качество и количество храносмилателни сокове, т.е. различните вещества (белтъчини, въглехидрати и мазнини) се преработват в различни участъци от храносмилателния тракт. Базирайки се на трудовете на Павлов, Хърбърт Шелтън е съставил основните правила за съчетаването на продуктите.

Коментари на специалистите

Разделното хранене или “системата на Шелтън” не е получило никъде по света официално признание. Тази система по принцип не е научна и изглежда доста съмнителна. Но много от хората, спазващи тази диета, отбелязват постигането на положително резултати, т.е. намаляване на теглото си.

Защо? Отговорът е прост. Всички те се отнасят към този психологически тип, който, за да постигне някаква цел, се нуждае от строги рамки и ясна система. А системата на Шелтън отговаря именно на подобни търсения.

Ако никога не сте спазвали диети и не сте наблюдавали храната, която приемате, преминавайки на диетата на Шелтън, бързо ще започнете да отслабвате. Не защото това е някаква уникална система. Просто човекът, който преди не е отделял внимание на своето хранене, сега е принуден за употребява повече плодове и зеленчуци, да намали количеството приемани мазнини и да избягва всякакви вредни за здравето продукти като колбаси и торти. Постигнатият положителен ефект всъщност се дължи не на разделното хранене, а на подобрения състав на храната и намаляването на нейния обем.

Не трябва да се забравя още, че много продукти наистина се усвояват по-пълноценно от организма в съчетание с други - например зърнени продукти с мляко или с бобови култури. Белтъчините...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.