zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 стереотипа, които пречат на правилното хранене



8 стереотипа, които пречат на правилното хранене

dieti.info
четете още в dieti.info


... нивото на артериалното налягане и предотвратяват образуването на тромби.

Но скаридите например съдържат 2 пъти повече холестерол, отколкото кренвиршите или сметаната с 20% масленост, от които лекарите ни съветват да се откажем. Затова диетолозите препоръчват на любителите на морски деликатеси да консумират миди, в които няма холестерол, но затова пък са богати на полиненаситени мазнини, които възпрепятстват образуването на тромби.

Да се откажем от солта!

Това е добър съвет, но ако не е доведен до крайност. Намалете употребата на сол минимум 3 пъти, особено ако имате високо кръвно.
Изследванията показват, че намалената употреба на сол от 10 до 3,5 г в денонощието позволява да се намали нивото на артериалното налягане с 4-6 мм рт.ст., а медикаментозното лечение на хипертонията става много по-ефективно.

Пълният отказ от сол обаче ще доведе до нарушения в образуването на стомашен сок и до обезводняване. Освен това натрият – основен елемент в готварската сол - е нужен за поддържането на необходимия солен състав в кръвта.

Забравете за бирата!

Всекидневната употреба на 30 г абсолютен алкохол (равен на 60-65 г концентрат) способства за нормализирането на структурата на мазнините в кръвта, а това означава, че в тази доза алкохолът възпрепятства развитието на атеросклероза.

Особено добре е, ако се изпива това количество във формата начервено вино, което помага и при настинка.

Да не забравяме, че някога с бира и яйце са лекували твърде слабите хора, също както и тези, които са страдали от недостиг на сили и крайно изтощение.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.