zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 стереотипа, които пречат на правилното хранене8 стереотипа, които пречат на правилното хранене

dieti.info
четете още в dieti.info


В действителност всичко, което се е появявало на трапезата през вековете, носи на организма повече полза, отколкото вреда. В противен случай всички тези продукти отдавна биха изчезнали от нашето меню.

Но в света на храненето нещата са много относителни. Затова съвсем не е случайно, че в един случай определена храна е полезна, а в друг – доказано вреди.

По-долу ще се опитаме да анализираме няколко хранителни навика, които съвременната диетология като че ли непрекъснато и настойчиво ни препоръчва. Но така ли трябва да е наистина...

Яжте повече зеленчуци!

Този съвет като че ли не предизвиква никакви съмнения, тъй като в зеленчуците се съдържат много витамини и полезната за храносмилането целулоза. Те са нискокалорични и за сметка на обема създават чувство за ситост , понижават налягането и нормализират обмяната на веществата
Но твърде голямото количество изядени сурови зеленчуци може да се отрази негативно върху здравето на тези хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Тези, които се хранят изключително със зеленчуци, е добре да знаят, че те наистина способстват за отслабването, но тялото се нуждае и от желязо, което се съдържа изключително в продуктите от животински произход.

Веднъж и завинаги да се откажем от мазната храна!

А трябва ли? Животинските мазнини наистина трябва да се употребяват в по-малки количества, защото те са източник на холестерол и прекомерната им употреба води до появата на атеросклероза и проблеми със сърцето.

От друга страна, ако напълно се откажем от мазнините, ние се отказваме от витамин А, отговорен за зрението и от витамин Е, който е наречен още “витамин на красотата”. Тези витамини са мастноразтворими и не се усвояват без мазнини.

Освен това заради недостига на мазнини хората започват да ядат повече захар. И тогава затлъстяването става не за сметка на мазнините, а на въглехидратите.

Маслото трябва да с замени с растителна мазнина!

Тази замяна е полезна за сърцето, тъй като...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.