zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 стереотипа, които пречат на правилното хранене



8 стереотипа, които пречат на правилното хранене

dieti.info
четете още в dieti.info


... в растителната мазнина няма холестерол.
Растителното масло е по-ниско калорично и това трябва да отчитат всички, които имат проблеми с наднорменото тегло. Но краве маслото например укрепва имунитета и е полезно за зрението. 1/3 от общото количество мазнини необходими за човешкия организъм трябва да постъпват за сметка на наситените мазнини. Затова всеки ден трябва да се приемат наситени мазнини колкото се съдържат в 20 г краве масло.

Да се откажем от въглехидратите!

От една страна те са източник на енергия, а някои от техните компоненти – съставна част на клетките и тъканите. От друга - при наднормената им употреба е възможно да се засили преминаването на въглехидратите в мазнини.

Затова трябва да се откажем от простите въглехидрати, които лесно се усвояват от организма (захар, сладки и тестени изделия), но да не забравяме за сложните, на които са богати зеленчуците, плодовете, пълнозърнестият хляб.

2-3 яйца седмично не вредят

Това твърдение е основано на факта, че в яйчния жълтък се съдържа допустимата дневна доза холестерол. Негативното влияние на холестерола може да се намали. Това вещество е мастноразтворимо и затова ако ядете яйцето заедно с масло или майонеза, то по-лесно ще се усвои от организма.

Възрастните, малко подвижните и склонните към развитието на атеросклероза хора не трябва да злоупотребяват с яйцата, но младите, както и активните трябва да ги консумират заради голямото количество в тях на магнезий, желязо, мед и кобалт, съчетани с пълноценни белтъчини. Яйцата са отлично средство за борба с малокръвието, а фосфорът, съдържащ се в тях, е необходим за храненето на нервната система и главния мозък.

Морските продукти могат да се употребяват в неограничени количества

Наистина те са много полезни, тъй като съдържат пълноценни белтъчини, които са основен материал за строителството на клетките и тъканите на организма: йод, витамини А и D, Омега-3 мастни киселини. Морските продукти способстват за намаляване нивото...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.