zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижа за краката и ноктите



Грижа за краката и ноктите

Тя е също толкова необходима колкото хигиената на зъбите.

здраве.bg

... точки са въздушни джобове, които се образуват след незначителна травми на нокътя, както и при недостиг на витамини.

• Бледите плоските или изпъкналите нокти са признаци на малокръвие: анемия, недостиг на желязо и витамин В1. Те могат да са провокирани и от недостиг на хемоглобин в резултат на скрито кръвотечение или недостиг на желязо (дневната норма за него е 15 мг), което се съдържа в голямо количество в яйцата, месото, черния дроб и ябълките. Необходимо е веднага да се направи преглед при специалист, който ще изясни причината за ниския хемоглобин и ще вземе нужните мерки.

• Тънките и чупливи нокти са следствие от продължителна работа с вода, разтворители, агресивни химични течности, травмиране на ноктите или проблем със щитовидната жлеза. Работете с ръкавици и използвайте защитни кремове. Приемайте витамини от групата В, които заздравяват ноктите.

• Изпъкналите нокти са резултат от хронични възпалителни процеси или инфекциозни заболявания на белите дробове, сърцето, черния дроб и т.н.

• Дебелите деформирани нокти със сив или жълтеникав цвят са белег за наличието на гъбична инфекция или псориазис, при които по повърхността на нокътя се забелязват много вдлъбнатини, като че ли някой е забучвал карфици в нокътя. Потърсете дерматолог, който ще ви назначи правилното лечение.

• Изгризаните нокти са свидетелство за хронично психично или емоционално напрежение. В такъв случай потърсете психолог, който ще ви помогне да се разделите с комплексите си, неконтролируемите желания и... изгризаните нокти.

• Черният нокът на единия от пръстите най-често е резултат от кръвоизлив при удар или прискрипване. Почерняване на големия нокът на пръста на крака се наблюдава понякога и при често ползване на лошо избран размер обувки.
След удара поставете пръста под струя ледена вода. Ако под нокътя се отделя кръв, постарайте са да я спрете, защото тя може да се наслои върху него. Ако нокътят се е повдигнал, потърсете намесата на хирург.

И внимавайте с обувките и маратонките...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.