zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грижа за краката и ноктите



Грижа за краката и ноктите

Тя е също толкова необходима колкото хигиената на зъбите.

здраве.bg

Въпреки, че стъпалата са една от най-незабележимите части от тялото (особено за мъжките очи), те се нуждаят от всекидневни грижи - също както и миенето на зъбите. За да поддържаме краката си в оптимално състояние, не е достатъчно да спазваме само елементарните правила за хигиена. Необходими са по-специални грижи поне от време на време, без да е задължително посещаването на козметичен салон.

Кожичките около ноктите се нуждаят периодично от намазване със специално средство, което да ги омекоти, за да могат по-лесно да бъдат отстранени. Стъпалата трябва да се намазват с овлажняващ и омекотяващ крем, а след това да се масажират.

Необходимо е да се използват средства, които са предназначени специално за крака и притежават редица специфични свойства – антибактериални, противовъзпалителни, омекотяващи и т.н. Хората, които често посещават сауна и басейн, трябва да имат ползват и средства, които да противодействат на появата на гъбички, защото високата температура и влажността стимулират развитието на инфекцията.

Ноктите трябва да се изрязват редовно (поне веднъж на 2 седмици) с помощта на ножичка или нокторезачка. Ъгълчетата не трябва да се закръглят, за да не се враснат в кожата. Ако е необходимо те могат да се изпилят и да се лакират с безцветен лак, който предпазва ноктите от гъбички и механично увреждане.

Ноктите могат да се полират с т.нар. пила за полиране, която при добрите марки е покрита с коприна или копринени конци. Полирането трябва да се прави, когато ноктите са сухи, за да не се увреди естественият защитен пласт под тях.

Всички тези процедури, разбира се, носят гръмкото название “педикюр”, което в превод от латински означава буквално “лечение на стъпалата”. Тази процедура трябва да се извършва 1-2 пъти месечно у дома или в козметичен салон.

В салоните за красота предлагат най-често 3 вида педикюр: класически, апаратен и спа.

Класическият педикюр е идеален за привеждането в ред дори на най-занемарените крака. Той...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.