zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо ставите “скърцат”Защо ставите “скърцат”

Жените страдат 3 пъти по-често от артрити и артрози, като причината е хормонална.

Кога проявите на артрита се засилват и какво зависи от нас.

здраве.bg

С настъпването на късната есен и зимата влажността на въздухасе увеличава. Това е и причина при много хора именно през този период в проблемните места да се обаждат различни ставни проблеми и болки.

Артритите са група заболявания, при която има първично възпаление на една или няколко стави. Причината често са нарушения в работата на имунитета, а повод за проявата на заболяването могат да бъдат преохлаждането, обикновената настинка или стресът.

Артритът може да се появи на всякаква възраст, но най-тежкият и опасен артрит - ревматичният поразява хората в тяхната най-трудоспособна възраст между 30 и 50 години.

Жените боледуват 3 пъти по-често в сравнение с мъжете, тъй като техните полови хормони засилват възпалението. Ако артритът не се лекува, той може да доведе до инвалидност.

Артрозите са също група заболявания, но те започват с промяна в тъканите на ставата, по-често при възрастните хора или след травма. Те са свързани с ограничаване на движенията на болния, като също така предизвикват болка и възпаление.

За лечението на ставните болки най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС - диклофенак, ибупрофен, целекоксиб, нимесулид). И артритът и артрозата могат да се лекуват и със съвсем други т.нар. базисни лекарства, които нормализират активността на имунния отговор (метотрексат, лефлуномид, инфликсимаб, ритуксимаб). Съществуват препарати, които се въвеждат в болната става с помощта на инжекция както и други, които са на растителна основа – най-често съдържащи екстракт от соя и авокадо.

Днес за лечението на артрит се прилагат нови т.нар. биологични препарати (не бива да се бъркат с хранителните добавки!), които са високо технологични и доста скъпи. Те въздействат на молекулите, които участват във възпалението, по точков път.

Съвети при болки в ставите:

1. Спазвайте препоръките на своя лекуващ лекар стриктно...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.