zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазим от вредите при резките промени във времето



Как да се предпазим от вредите при резките промени във времето

здраве.bg

Много хора страдат от рязката промяна във времето. Промените в атмосферното налягане, температурата, влажността на въздуха, магнитните бури и засилената слънчева активност влияят на човешкия организъм. Особено ако той има някакви проблеми. Резките, аритмични колебания на времето се отразяват веднага, като атакуват първо най-слабите му места.

Тялото като “часовник”

Още през 60-те години на миналия век специалистите обърнаха особено внимание върху биологичния часовник и стигнаха до извода, че човешкият организъм е изтъкан от биоритми - сърцето, белите дробове, черният дроб, стомахът, главният мозък, всяка клетка имат свои собствени денонощни, седмични и годишни колебания.

Ритъмът е необходимо условие за нашия живот, защото той ни помага да се приспособим към променящите се условия на околния свят. Периодите на подем се редуват с моменти на спад и обратното. Учените определят този период като десинхроноза.

Здравият човек като правило не усеща подобни промени. Но при останалите особено в сезона на т.нар. неустойчиво равновесие (есен и пролет) организмът реагира чувствително на всяко неблагоприятно въздействие. Най-малкият повод (прекарана на крака инфекция, стрес, преумора) нарушават биоритмите, в основата на които стои нарушаване на производството на мелатонин – хормона, отговарящ за жизнения ритъм и нашето адаптиране.

Още по-зле се чувстват астматиците и хипертониците

Десинхронозата е с богата симптоматика: от необяснима слабост, спад в настроението, нарушаване на съня и апетита до изостряне на старите болести и появата на нови.
Най-силно от десинхроноза страдат болните от възпаление на белите дробове, бронхиална астма, сърдечна аритмия, високо кръвно и язва.

С неблагоприятните фактори лекарите свързват и изострянето на различни кожни заболявания, болести на ставите и опорно-двигателния апарат, което е породено от нарушаването в процеса на топлообмен на организма с околната среда.

Особено тежки метеопатични реакции (главоболие, виене...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.