zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазим от вредите при резките промени във времетоКак да се предпазим от вредите при резките промени във времето

здраве.bg

... на свят, болки в областта на сърцето, ставите, обща отпадналост, раздразнителност, сърдечно-съдови кризи, пристъпи на стенокардия) се наблюдават в преходните сезони, когато колебанията на метеорологичните параметри са по-силно изразени.

На нахлуването на студен фронт и настъпването на област с високо атмосферно налягане най-остро реагират болните от сърдечно-съдови заболявания, бронхиална астма и болести на жлъчката и червата.

При ниско атмосферно налягане в зоната на топъл фронт с висока влажност и намалено съдържание на кислород страдат най-вече болните от исхемична болест на сърцето, артериална хипотония (ниско кръвно налягане) и хронични заболявания на белите дробове, в основата на които е хроничната кислородна недостатъчност.

Много неща все пак са в нашите ръце

Не можете да се изолирате от “вредното” време, но можете да облекчите живота си. За начало – започнете да спазвате режим - хранете се, лягайте и ставайте по едно е също време.

• Не се пренапрягайте, но и не подминавайте физическите упражнения - умерената физическа активност е подходяща за всеки организъм.

• Хранете се пълноценно. Не забравяйте комплексните витамини. Отлично средство за профилактика на десинхронозата са растителните адаптогени (екстракти от женшен и др.), които се приемат 2-3 пъти дневно 15-30 минути преди или 4 часа след ядене.

• Не злоупотребявайте със силното кафе и алкохолните напитки в неблагоприятните за здравето дни.

• Учените са установили, че дори след еднократната употреба на голяма доза алкохол нашит биоритми рязко се променят и намаляват скоростта на реакциите и адаптационните възможности на организма.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.