zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазим от вредите при резките промени във времето



Как да се предпазим от вредите при резките промени във времето

здраве.bg

... на свят, болки в областта на сърцето, ставите, обща отпадналост, раздразнителност, сърдечно-съдови кризи, пристъпи на стенокардия) се наблюдават в преходните сезони, когато колебанията на метеорологичните параметри са по-силно изразени.

На нахлуването на студен фронт и настъпването на област с високо атмосферно налягане най-остро реагират болните от сърдечно-съдови заболявания, бронхиална астма и болести на жлъчката и червата.

При ниско атмосферно налягане в зоната на топъл фронт с висока влажност и намалено съдържание на кислород страдат най-вече болните от исхемична болест на сърцето, артериална хипотония (ниско кръвно налягане) и хронични заболявания на белите дробове, в основата на които е хроничната кислородна недостатъчност.

Много неща все пак са в нашите ръце

Не можете да се изолирате от “вредното” време, но можете да облекчите живота си. За начало – започнете да спазвате режим - хранете се, лягайте и ставайте по едно е също време.

• Не се пренапрягайте, но и не подминавайте физическите упражнения - умерената физическа активност е подходяща за всеки организъм.

• Хранете се пълноценно. Не забравяйте комплексните витамини. Отлично средство за профилактика на десинхронозата са растителните адаптогени (екстракти от женшен и др.), които се приемат 2-3 пъти дневно 15-30 минути преди или 4 часа след ядене.

• Не злоупотребявайте със силното кафе и алкохолните напитки в неблагоприятните за здравето дни.

• Учените са установили, че дори след еднократната употреба на голяма доза алкохол нашит биоритми рязко се променят и намаляват скоростта на реакциите и адаптационните възможности на организма.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.