zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българските лекари и сестри лесно намират работа в чужбина



Българските лекари и сестри лесно намират работа в чужбина

Лекарите с ЕС получават по ок. 4000 евро, у нас - под 400 лв.

При тази тенденция до 2 г. у нас ще има криза на кадри.

27 септември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


... са много. Най-лесният е чрез интернет. Почти всички специализирани портали предлагат места за лекари и медицински сестри най-вече за Кипър и Великобритания. Лицензираните фирми, които имат договор с Агенцията по заетостта, са "Меридиан консулт", "М-98" и "Ей Джи консулт". Те изпращат медици за Великобритания, Северна Ирландия и Судан.
"Ей Джи консулт" съвместно с Британския съвет направи през пролетта изпит за проверка на нивото на английския език на българските зъболекари, които искат да работят на Острова. Около 70% от кандидатите издържаха теста и в момента тече регистрация в английската съсловна организация, защото това е изискването, за да практикуват там, каза Иван Иванов, управител на фирмата. Българските зъболекари започват със заплати между 50 хил. и 57 хил. паунда годишно (около 150 хил. лв.) По данни от председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков всеки ден в съсловната организация издават поне по два сертификата на колеги, които искат да практикуват в чужбина.
Европейските болници търсят активно млади кадри и по време на различни международни семинари и форуми и им предлагат примамливи оферти. Например, ако специализират на Острова, ще получават по 25 хил. паунда годишно. Алтернативата тук е да взимат по 250 лв. на месец, и то само ако са по държавна поръчка. В противен случай ще трябва да си плащат, за да учат и да работят в някоя болница без пари.
Освен сертификат от съсловните организации в Европейския съюз се изисква и документ от здравното министерство. Екипът на бившия министър Славчо Богоев обаче е пропуснал при преговорите за присъединяването на България към ЕС да поиска признаване на дипломите на медиците. Несъобразени с директивите на съюза са хорариумите по различните специалности, затова и документите, които издава министерството, не вършат работа. Това е причината в продължение на месеци близките на докторите, които работят в чужбина, да обсаждат министерството. Според служители на ведомството проблемът ще бъде...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.