zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българските лекари и сестри лесно намират работа в чужбина



Българските лекари и сестри лесно намират работа в чужбина

Лекарите с ЕС получават по ок. 4000 евро, у нас - под 400 лв.

При тази тенденция до 2 г. у нас ще има криза на кадри.

27 септември 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Близо 150 лекари са заминали да работят в чужбина само през последните 90 дни, а над 40% от медицинските сестри са напуснали страната за последните няколко години, показват данните от съсловните организации. Според техни представители недостигът на кадри вече е осезаем в много болници в страната. Тенденцията едва ли ще подмине и лечебните заведения в столицата - в детското отделение на "Пирогов" например през септември бяха останали три-четири медицински сестри при необходимост от десет пъти повече.
Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов уточни, че специалистите заминават най-вече за Великобритания, Германия, Франция и САЩ. Заявен е интерес и от Чехия, Испания, дори от Австралия. Това е нормално, след като в Евросъюза заплатите са 4-5 хил. евро на месец, освен това се работи в добре оборудвани болници и здравните системи са на доста по-високо ниво, каза той. По данни на организацията в чужбина се търсят най-често анестезиолози, хирурзи, психиатри, гинеколози и педиатри. В тези области и българското здравеопазване изпитва глад за квалифицирани кадри.
От съсловните организации на лекарите и медицинските сестри твърдят, че засега проблемът с изтичането в чужбина все още не е толкова остър, но очакванията са, че ако темповете дори само се задържат, до година-две ще настъпи истинска криза. Това показва и опитът на 10-те централноевропейски държави, които се присъединиха преди България и Румъния към ЕС. По данни на полския съюз на медицинските работници от 2004 г. досега 10% от заетите в здравеопазването на страната са емигрирали. В резултат системата сега е в криза, като някои болници са принудени да затворят, а медиците често стачкуват.
Според регистъра на БЛС лекарите у нас са 34 хил., като 35% от тях са над 50-годишни. За чужбина заминават най-вече младите доктори и сестри, които знаят езици. Това са кадри, в които държавата е инвестирала много пари, а сега е на път да ги загуби, коментира Кехайов.
Пътищата за намиране на работа за медици...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.