zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Загубата на зъби на млади години води до бъдещи проблеми със сърцетоЗагубата на зъби на млади години води до бъдещи проблеми със сърцето

20 септември 2007, здраве.bg

Загубата на зъби през младостта може да увеличи риска от сърдечни заболявания с около 35%, смятат британски учени от университета на Лийдс.
Те са открили зависимост между здравето на устната кухина
и сърцето, след като са проследили здравословното състояние на повече от 12 000 души (от студентските им години до 57 годишна възраст).
Те са категорични, че и възпалението на венците влияе негативно на здравето, като създава дългосрочни предпоставки за поява на сърдечно заболяване.
Анализът на данните показва, че хората с голямо количество паднали или отстранени през младостта зъби (9 и повече) имат 1/3 по-голяма вероятност да починат от сърдечни болести. Връзката остава непроменена и след като кардиолозите са разгледали факторите на социално-икономическото положение и навиците за пушене на изследваните пациенти.
Загубата на зъб по принцип е основен индикатор за лошо състояние на устната кухина. Учените смятат, че бактериите, предизвикващи възпалението на венците, могат да проникнат в кръвотока и да увредят кръвоносните съдове, като по този начин способстват за общо възпаление в организма. По този начин хроничната инфекция на зъбите и венците увеличава риска от сърдечно-съдови болести, съобщава АМИ-ТАСС.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.