zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В борбата с алергиите се включват и нанотехнологиите



В борбата с алергиите се включват и нанотехнологиите

13 юли 2007, здраве.bg

Наночастиците от атомите на въглерода могат значително да намалят активността на клетките, които провокират алергичната реакция, сочат данните от изследване на американските имунолози от университета на щата Вирджиния в Ричмънд.
Групата от специалисти е използвала за медицински цели фулерен-60, чиито молекули се състоят от 60 въглеродни атоми. Фулерените се прилагат в производството на свръхлеки и свръхздрави материали с необичайни химични и оптични свойства. Тъй като съединението фулерен-60 трудно се разтваря във вода, учените са модифицирали неговите молекули с помощта на допълнителни химични групи (формулата се пази в тайна).
Експериментите са проведени с колонии на т.нар. плодородни клетки у човека и мишките. Тези клетки могат да се открият в големи количества в лимфните възли, далака и костния мозък. При контакт с алергените те започват активно да произвеждат хистамин – биологично активно вещество, което участва в провокирането на алергичните реакции.
Учените са добавяли модифициран фулерен-60 веднага при възникването на алергична реакция и това е намалявало производството на хистамин в клетките приблизително 50 пъти. Значително е спадала и алергичната чувствителност, а странични ефекти не са открити.
Засега специалистите не могат да дадат точно обяснение на механизма на антиалергичното действие на наночастиците, но са убедени, че получените резултати могат да се използват в борбата с алергиите и с редица други възпалителни и автоимунни заболявания, съобщава статия в новия брой на Journal of the American Medical Association.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.