zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Каква лятна почивка да изберем



Каква лятна почивка да изберем

Най-добре не сменяйте климата, съветват специалистите.

здраве.bg

... организма. Не забравяйте за шапката и постепенно увеличавайте постепенно времето за пребиваване навън, въздържайте се от активна дейност и продължителни разходки по обяд. Климатиците и студеният душ дават само временно облекчение и забавят аклиматизирането към горещината, така че не си струва да злоупотребявате с тях.
Пийте повече топла или гореща вода (до 4 литра дневно) – това ще ви помогне да избегнете обезводняването. В резултат на него от организма се извеждат много важни за подържането на работата на сърцето и мускулите соли и затова не забравяйте да подсолявате храната. Струва си да опитате и местната (най-често солено-пикантна) кухня.
В горещината се затруднява секрецията на стомашния сок, което води до намаляване на апетита. Въглехидратната диета (плодове, зеленчуци, житни растения) е най-подходящата за този климат, тъй като тя способства за задържането на течностите в организма и ускорява процеса на адаптиране.

Планински климат
Местата с планински климат привличат най-вече хората, запалени по туризъм или алпинизъм. Но ветровете, голямата амплитуда на нощните и дневни температури, горещият въздух и значителните физически натоварвания могат вместо желания отдих да предизвикат умора и неочаквани реакции на тялото.
Ако сте избрали лечебно-оздравителния въздух, направете консултация с лекуващия си лекар и се снабдете със санаторно-курортна карта. Правейки процедурите, строго спазвайте лекарските предписания.
Ако искате да се възползвате от масажа, лечението с кал или лечебните бани, не се увличайте по процедурите и не правете едновременно в един ден няколко от тях. Така ще избегнете последиците от неправилното лечение.
Калните бани са противопоказни при заболявания на кръвта, всички видове новообразувания, нарушение на функциите на яйчниците, бременност, болести на сърцето, бъбреците, варикозно разширение на вените, хипертония.
Сероводородните (сулфидни) бани могат да предизвикат изостряне на такива заболявания като дискинезия на жлъчните пътища...

 
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.