zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Каква лятна почивка да изберем



Каква лятна почивка да изберем

Най-добре не сменяйте климата, съветват специалистите.

здраве.bg

Лятото без съмнение е времето на отпуските, но планирайки своята почивка, трябва да отчетем доста фактори: къде да заминем, за колко време, струва ли си взимаме със себе си и малко дете.
Всеки изпитва необходимост от почивка - да замине, да забрави за проблемите, но пък от друга страна това е добре да се направи с най-голяма полза и най-малък риск за здравето.
Специалистите са категорични: най-полезна е почивката в родната климатична зона.

Умереният климат
Летният отдих в умерения климат лекува всичко, което може да се излекува със слънце, въздух и вода. Здравословното физическо натоварване, достатъчното пребиваване на чист въздух и обичайните климатични условия са най-необходимите оздравителни фактори.
Здравето се влошава не от местните условия, а от начинът на живот, който водим. Въпреки съществуващото мнение, че рязката смяна на климата тренира адаптивната система на организма, това не е най-подходящия вариант за годишната отпуска, особено за възрастни или отпаднали хора.
Ако сте над 40-те и страдате от хронични заболявания, можете да се спрете на комфортните курорти в умерен климат, без резки смени на температурата и атмосферното налягане.

Мек субтропичен климат
Това е не само средиземноморското крайбрежие и егейските острови, но и например южният бряг на Крим, западна Калифорния, югозападна Африка и югозападна Австралия, където през цялата година можете да ходите с летни дрехи.
Мекият климат, близостта с морето, силното слънце, морските храни, леките и вкусни плодове и зеленчуци осигуряват приятната и полезна почивка. Но трябва да бъдете внимателни и да не се излагате веднага под парещите слънчеви лъчи. Не забравяйте за златните правила на аклиматизирането, според които слънчевите бани и къпането е добре да започнат до 3-5 дни след пристигане и то рано сутрин или на залез слънце.
Горещината на такива места е главното изпитание за хората, свикнали с умерения климат. Тя може да причини слънчев или топлинен удар, обезводняване на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.