zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Проверете зрението си в домашни условияПроверете зрението си в домашни условия

И сами можете да установите имате ли проблем с очите, но при съмнения, обърнете се към специалист.

здраве.bg

... определим и самостоятелно. Естествено този метод не претендира за абсолютна точност, но е подходящ за първоначална самостоятелна проверка. Натиснете с пръст през клепача на окото, за да усетите степента на твърдост. Ако вашият пръст усеща еластично кълбо, което леко се деформира под действието на налягането, вашето вътреочно налягане е в норма. Ако почувствате каменна твърдост, налягането е повишено, а когато палецът не усеща никакво съпротивление, това свидетелства за ниско вътреочно налягане.

Възрастова макулна дегенерация на ретината
В напреднала възраст възрастовата макулна дегенерация на ретината е причина за влошаване на зрението. За да се открие навреме тази патология, след навършването на 60-годишна възраст поне веднъж седмично зрението трябва да се проверява с помощта на специален тест-мрежа.
Поставете мрежата на удобно за четене разстояние. Ако ползвате очила, поставете ги. Затворете лявото си око, а с дясното погледнете в точката в центъра на мрежата и отговорете на следните въпроси:
1. Виждате ли всичките четири ъгъла на мрежата без да откъсвате поглед от точката?
2. Изглеждат ли ви всички линии прави и непрекъснати?
3. Виждате ли бели точки , появяващи се и изчезващи в пресечните точки?
Повторете теста със затворено дясно око.
Ако на всички въпроси сте отговорили положително – вашите очи са наред. Ако линиите ви се виждат вълнисти или изкривени, трябва да се обърнете към офталмолог за изследване.

Заплашва ли ви катаракта
Диафрагмата на Шайнер е елементарно приспособление (между другото създадено още през 1613 г), което може да ни помогне в домашни условия да определим дали сме застрашени от катаракта. Диафрагмата може да се приготви самостоятелно. За целта се взима малък лист черна хартия или алуминиево фолио и с помощта на игла се правят два отвора на разстояние 4-5 см един от друг. След това листът се поставя до очите и през отворите се гледа каквато и да е равномерно осветена повърхност. Ако виждате две кръгчета, в които има...

 
 
Още по темите:
55+    превенция    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.