zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Проверете зрението си в домашни условия



Проверете зрението си в домашни условия

И сами можете да установите имате ли проблем с очите, но при съмнения, обърнете се към специалист.

здраве.bg

... се раздвоява и едното изображение се издига нагоре.
Ако изображението не се раздвоява, това означава, че функционира само това око, върху което не сте оказали натиск.

Ъгъл на полето на зрението
Това е онзи сегмент от пространството, който е видим с окото при прав поглед върху неподвижна точка. За определяне на външната граница на зрението на дясното око фокусирайте погледа върху точка, разположена на нивото на очите. С лявата ръка затворете окото, а палецът на дясната ръка издигнете напред и го съединете с точката на фокусиране. Свалете дясната ръка по посока на дясното слепоочие, като продължавате да фокусирате с дясното око точката, разположена направо. Със страничното зрение на дясното си око наблюдавайте положението на палеца на ръката до момента на неговото изчезване от полето на зрението. Ако в този момент дясната ръка се намира под прав ъгъл по посока на погледа, то външната граница на полета на зрението се намира в пределите на нормата. Ако ъгълът е по-малък, външната граница е свита.
За да се провери вътрешната граница от същото изходно положение (лявото око е затворено) протегнатата напред дясна ръка (палецът е вдигнат нагоре) насочете наляво към носа. Гледайте напред, но със страничното зрение на дясното око наблюдавайте палеца на ръката до неговото изчезване от полето на зрението. След като направите това, спрете движението на ръката и погледнете с дясното око по посока на носа. Ако поради преградата на носа вие почти или съвсем не виждате пръста, вътрешната граница на полето на зрението е нормална. Ако палецът се вижда добре, вътрешната граница е свита.
Обяснението е дълго, но изпълнението – сравнително просто.

Вътреочно налягане
Здравото око на човека има относително постоянно вътреочно налягане, което се регулира от величината на притока и изтичането на вътреочната течност. Неговите точни цифри могат да се разберат в кабинета на офталмолога, където то се измерва със специален уред – очен тонометър. Този важен показател може да...

 
 
Още по темите:
55+    превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.