zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преди да отидете да спортувате, посъветвайте се с лекаря си



Преди да отидете да спортувате, посъветвайте се с лекаря си

Големите натоварвания не са подходящ начин за раздвижаване за всеки

Ако няколко години сте “зарязали” спорта, върнете се към него внимателно и с мярка.

здраве.bg

Гръбначният стълб е не просто част от скелета, към която са закрепени другите кости, мускули и сухожилия. Това е истинска ос на човешкото тяло, която заедно с гръбначния мозък осигурява цялостта на организма и работата на всички негови системи. И най-малките нарушения в тази сложна структура водят до многобройни заболявания, някои от които могат да се окажат и хронични.

За съжаление през последните няколко десетилетия се наблюдава значително подмладяване на болестите на гръбнака – все повече млади хора със сериозни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

На 20-25 години не е трудно да бъдеш строен, да имаш плосък корем и незначителни мастни наслоения. Но с напредването на възрастта и особено при липса на редовни спортни занимания, проблемите идват. И те обикновено се появяват най-рано при хората, за които основното място за отдих е любимият диван или фотьойлът пред телевизора. След няколко години подобен живот някои се опитват да си възвърнат предишната кондиция и се отправят във фитнес залите, записват се на аеробика, йога, латиноамерикански танци, а през зимата редовно карат ски.

Това ”завръщане” към спорта обаче може да създаде сериозни здравословни проблеми: травми на коленните стави, болки в кръста, шийния и гръдния отдел на гръбнака, изтръпване на ръцете и краката.

Специалистите съветват преди да започнете да спортувате след значително прекъсване (5 и повече години) да се консултирате със своя личен лекар и още по-добре с мануален терапевт, който да определи не само състоянието на самия гръбнак, но и на мускулите, сухожилията, нервите, кръвоносните съдове.

Мануалните терапевти притежават задълбочени познания по анатомията и физиологията, травматологията и ортопедията, неврологията, физиотерапията и лечебната гимнастика, подходяща за съответния човек. Именно те са необходимата предпоставка за поставянето на точна диагноза.

Много хора допускат грешката след значително прекъсване на спортните занимания да отидат във фитнес залите и под ръководството...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.