zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солта - между необходимото и вредното



Солта - между необходимото и вредното

Тя се очертава и като един от основните причинители на язвата, показва изследване.

dieti.info
четете още в dieti.info


... г. австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал (удостоени с Нобелова награда през 2005 г.) изучават подробно свойствата на микроба хелибактер и потвърждават връзката между него и развитието на болестта.

Оттогава съществуват много теории, обясняващи този процес. Едни свързват образуването на язви с употребата на груба храна или алкохол, други – с проблеми в работата на нервната система, а трети търсят причината в хормоналните проблеми. Нито една от тези теории не е намерила достатъчно доказателства, които да обяснят изцяло механизма на развитието на болестта.

Хеликобактер паразитира в стомаха не само на болните от язвена болест, но у значителна част от здравите хора. Според различните изследвания тази част е 20, 50, дори 80%. Не всички тези хора страдат от гастрит – повечето от тях са здрави и нямат проблеми със стомаха. Очевидно е, че наличието на хеликобактер в стомаха не обрича човека на заболяване. Учените продължават да търсят факторите, влияещи на степента на патогенност на микроба.

Американските учени под ръководството на Ханан Ханш изясниха, че под действието на повишената концентрация на сол хеликобактер започва засилено производство на ферменти с вредни за стомаха свойства. Изследванията на специалистите от “Бетесда” привлякоха вниманието на лекарите към диетата като един от основните методи на лечение на язвената болест. Днес за “златен стандарт” на лечението е терапията с прилагане на антисекреторно средство (потискащо секрецията на солната киселина) в съчетание с 2 или 3 антимикробни препарата, насочени срещу хеликобактер.

Повишеното съдържание на сол в храната не е единственият фактор, способстващ за повишаването на вредните свойства на хеликобактер, но нейното отношение към бактерията е най-добре изследвано.

Въпреки всичко посочено от американските специалисти, те изрично добавят, не трябва да се забравя това, че натриевият хлорид е незаменим компонент на човешкия организъм и пълен отказ от употребата на сол се препоръчва само в изключителни...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.