zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солта - между необходимото и вредното



Солта - между необходимото и вредното

Тя се очертава и като един от основните причинители на язвата, показва изследване.

dieti.info
четете още в dieti.info


За пагубното влияние на солта върху човешкия организъм се говори отдавна и трябва да признаем, че определението ”бяла смърт” се прикрепи към натриевия хлорид в много случаи напълно заслужено.

Но солта е също така естествен и истински необходим компонент на човешката кръв и тъканната течност. Ако в средните векове този продукт е бил малко достъпен и за неговата доставка в Европа са се водели дори войни, то днес употребата на сол е многократно над нормата и отдавна превишава допустимите норми.

Кардиолозите настоятелно препоръчват на болните от хипертонична болест да изключат от своето меню всичко солено, тъй като нивото на кръвното налягане зависи от съдържанието на натриев хлорид в организма. Многобройните изследвания доказват, че любителите на соленото рискуват да получат усложнения от хипертония, инфаркт и инсулт с 20-30% повече в сравнение с тези, които се хранят правилно.

Уролозите също подчертават неблагоприятното влияние на натриевия хлорид върху бъбреците, а офталмолозите свързват повишената употреба на това вещество с повишената честота на развитие на катаракта. Към това отрицателно мнение се присъединиха и гастроентеролозите.

Изследователи от Университета за медицински науки “Бетесда” (щата Мериленд) са изучили влиянието на хранителните предпочитания на човека върху активността на бактерията Helicolacter pylori, която се смята за отговорна за развитието на гастрит и язва на стомаха, съобщава статия в Annals of Internal Medicine.

Helicolacter pylori е микроорганизъм, паразитиращ в стомаха на човека от древни времена. Според последните данни, нашите предци, живели на африканския континент, са се “запознали” с него преди около 50 000 години.

Първите сведения за наличието на инфекциозни съставки в развитието на язва на стомаха и дванадесетопръстника са от края на 19 век. През 40 години на миналия век спираловидни бактерии са открити при хора, болни от язва на стомаха.

През 1983...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.