zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако сте алергични, перете винаги над 60 градусаАко сте алергични, перете винаги над 60 градуса

Само така ще унищожите почти всички алергени, твърдят учени.

здраве.bg

Температурата, при която се пере бельото, влияе пряко върху развитието на алергични заболявания. “Икономичните” програми за пране при 30-40 градуса не са ефективни срещу повечето възбудители на алергии, твърдят корейски изследователи.

Според изнесените от тях данни, прането на тези програми убива само 6% от домашните акарии, които живеят в спалното бельо и във всекидневно използваните предмети, докато при прането при 60 градуса загиват 100% от тях.

Британската Асоциацията за изучаване на алергиите съветва всички хора, страдащи от алергия, да перат дрехите си при температура не по-ниска от 60 градуса, съобщава Би Би Си.
Прането при 40 градуса икономисва 1/3 от енергията, а прането при 40 градуса – още 40%.

Много еколози от своя страна съветват хората да се придържат към правилото да не перат дрехите си при температура по-висока от 40 градуса.
Компаниите за производство на перилни препарати подобряват качеството на праха за пране и повечето видове вече са пригодени за пране дори при 30 градуса температура на водата.

Но и най-новите препарати,обогатени с ензими, унищожават само 6,2 – 6,7% от акариите в бельото при пране при 30-40 градуса, изчислили са корейските учени. Освен това прането при ниска температура не се справя и с другите алергени, твърдят те.

При прането на бельо, замърсено например от кучешка слюнка или люспи кожа (предизвикващи силна алергия) при ниска температура остава около 40% от замърсяването. Ако прането се извършва при 60 градуса, този процент намалява до 12.

Водата с температура 30 градуса не е в състояние да изпере и замърсените с цветен прашец дрехи.
Според изследователя Линдси Макманъс все пак съществува начин за качествено пране без използването на висока температура. “Ако дрехите се изплакват 3-4 пъти след изпирането, ще се постигнат резултати като от прането с гореща вода”, твърди той.

Специалистите обаче засега препоръчват на хората с алергии редовно да перат спалното си бельо и дрехите си при температура не по-ниска...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.