zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се предпазваме от грешките на медицината



Разчитайте на специалистите, но не сляпо – познавайте и вие проблемите си.

18 април 2007, здраве.bg

Медицината, като всяка наука, в която има голяма доза относителност, понякога достига до грешни изводи и диагнози. Има случаи, в които дори се стига до тежки или фатални последици.
Не приемайте предварително позицията, че се касае за човешка грешка по небрежност или незнание – възможно е да става и дума за нещо, което не зависи от способностите на специалистите и тяхното желание.
Не можахме да открием статистика с точни данни за лекарските грешки в България, но според Министерството на британското здравеопазване всяка година жертви на подобни грешки там стават 1,2 милиона пациенти.
Ако се готвите за планирана операция, бъдете нащрек – броят на пациентите, на които хирурзите са отстранили не този орган, който е трябвало, постоянно се увеличава, предупреждават още в същия доклад, цитиран от БиБиСи. Напразни жертви най-често стават апендиксът, яйчниците при жените и тестисите при мъжете.

Как можем да се предпазим от най-грубите медицински грешки

Личност:
Убедете се, че лекарят или сестрата, канейки ви на поредната процедура, имат предвид именно вас. Объркването на пациенти за щастие не се среща всеки ден, но е възможно.

Медицински картон:
Носете със себе си своя медицински картон, в който се описани историята на заболяванията ви, видовете лечение, алергии и другите необичайни реакции на организма. Този своеобразен паспорт е все пак някаква гаранция, че ще намалите риска да ви изпишат неправилно лечение или лекарства.

Въпроси:
Не се стеснявайте да задавате въпроси на медицинския персонал, ако ви се стори, че нещо в техните действия не е наред. Добре е също да знаете какви манипулации извършват с вас и защо.

Инжекция:
Ако трябва да ви поставят инжекция, убедете се, че сестрата е поставила именно необходимото лекарство и е наясно с правилното място, на което то трябва да се инжектира.

Операция:
Рисковете разбира се тук са особено големи. Имайте предвид, че на някои места дори изискват от лекарите, за...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.