zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рефлексотерапията – един нестандартен начин за отслабване



Иглолечението е най-често срещания метод в традиционната медицина на Далечния Изток.

27 февруари 2007, здраве.bg

Днес е вес по-трудно да се намери човек, който не е загрижен за своето тегло. Но как да се отслабне? С диета, фитнес или таблетки?
Традиционната китайска медицина предлага свой метод – рефлексотерапията, известна у нас като иглолечение. То се използва в Китай вече над 500 години за борба с различни заболявания или просто за укрепване на организма. Първоначално вместо игли са се използвали иглите на бодливото свинче (Hystrix cristata) или парченца камък. Първите лечебни игли са били направени от скъпоценни метали – злато, сребро и платина.
Същността на рефлексотерапията е въздействие с игли на акупунктурните, т.е. биологически активните точки на човешкото тяло.
В продължение на хилядолетия китайските лекари са смятали тези точки за своеобразни “прозорци”, които от една страна свързват организма с външния свят, а от друга – различните органи и системи на тялото с определени участъци от кожата. При появата на най-малкия проблем в организма тези точки реагират още на стадия на функционалните нарушения, т.е. дълго преди появата на органичните изменения.
Според китайската традиция съществува и обратна връзка - въздействайки чрез метода на убождане с игла на акупунктурната точка, лекарят едновременно въздейства и на свързания с нея орган.
Главна задача на рефлексотерапията е да се възстанови правилното движение на енергийния поток в организма, а това всъщност означава да се възстанови здравето.

Но как този метод би помогнал в борбата с наднорменото тегло?
Мазнината се появява от преяждане, но в нашето тяло има орган, който регулира апетита (т.н. хранително поведение). Това са ядрата на хипоталамуса – един от отделите на човешкия мозък. Ако функционирането на хипоталамуса не е нарушено, не би следвало да има проблеми с хранителното поведение. Всяко увреждане на тези ядра обаче провокира повишаване на апетита и бързо покачване на теглото.
С помощта на иглолечението се стимулират определени точки (т.н. точки на глада и жаждата), намиращи са на ушната мида, които изравняват...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.