zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болката – понякога трябва да сме й благодарни



Болката – понякога трябва да сме й благодарни

Във всички случаи обаче е най-добре максимално бързо да бъде открита причината за нея.

здраве.bg

... и хората бързо я определят като “радикулит”. Но в действителност радикулитът рядко е причина за болка. Какво може още да ни боли? Костите на гръбначния стълб, ставите, мускулите, подкожната целулоза и дори кожата.

Трябва ли да търпим болката

Болката е вид “трагически” симптом. От една страна ние трябва да сме благодарни на природата, че болката съществува. Тя е за организма като сигнал за тревога. Ако човек никога не усеща болка, то той има сериозно увреждане на нервната система.

Ясно е, че болката е необходима. За съжаление обаче например инфарктът на миокарда протича без болка. Същото се наблюдава и при някои други състояния.

Но ако болката е твърде силна и продължителна, тя “преустройва” структурата на нервната система и започва “да живее собствен, отделен живот”. Такава болка не трябва да се търпи. Тя е агресивен и разрушаващ фактор, с който трябва незабавно да започнем да се борим.

Кога болката става враг на човека

Това зависи дали тя е остра или хронична. Хроничната болка възниква, когато няма пряк външен фактор, а страданията стават все по-мъчителни. Това е съвсем друга болка - тя има други механизми на въздействие на организма и се лекува по друг начин.

Хората се борят с болката често без да се установили нейния източник и причина. Рекламните послания понякога “натрапват” различни болкоуспокояващи средства, които може би няма да свършат работа в удин конкретен случай.

Разбира се, че болката трябва да се лекува, но по различен начин. Ако тя е остра, в никакъв случай не трябва да се “премахва”. Например силно действащият препарат може да премахне болката в стомаха, но тя може да е сигнал за изостряне на язвата или друго състояние, което изисква спешна лекарска намеса.
Ако болката е хронична, много зависи от индивидуалната поносимост.

Понякога човек предпочита да търпи болка, защото не обича да приема лекарства. Често хората не търсят лекарска помощ при наличието на болка. Главоболието може например бързо да изчезне....

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.