zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болката – понякога трябва да сме й благодарни



Болката – понякога трябва да сме й благодарни

Във всички случаи обаче е най-добре максимално бързо да бъде открита причината за нея.

здраве.bg

Всеки от нас по различен начин понася болката – затова и специалистите я наричат субективна. Някои стоически търпят интензивните болки, а друг не може да понесе дори най-незначителната.

Чувството за болка е познато на всеки човек. Въпреки постиженията на медицината хората както преди страдат от болки в главата, ставите и т.н. и често не знаят към какъв специалист да се обърнат. Тези пациенти лекарите наричат “медицински сираци”. Днес съществува дори цяла отделна наука за болката – алгология.

Трябва ли да се търпи болката? Ако да, до каква степен? Как да се борим с нея?

Какво се случва в организма, когато започва да ни боли

Болката включва в тялото цяла верига защитни реакции и го подготвя за някакво действие - мускулите се напрягат, следователно по-висока е и способността “да се поеме удара”. Увеличава се количеството на левкоцитите (белите кръвни телца) в кръвта - в случай, че сме заплашени от инфекция. Болката пробужда към живот големи компесаторни механизми, “спящи” във всеки от нас.

Задачата на лекарите е трудна, защото те трябва да премахнат самата болка, да облекчат страданията на пациента, като същевременно запазят защитните реакции, които ни помагат да се борим със самото заболяване.

Друг сложен проблем е взаимната връзка между болката и депресията. На лекарите е добре известно, че хората с депресия могат да усещат болка, за която няма обективни причини – тя е предизвикана само от психичните отклонения. Но не всички пациенти знаят, че болката може да бъде един от симптомите на депресията.

Важно е да се установи източникът на болката

В неврологичната практика има особена група синдроми за болка, свързани с уврежданията в нервната система. Съществува голяма група заболявания, при които причината за болката е увреждане на гръбначния стълб, ставите, меките тъкани на гърба. А повече от 20% от възрастните и децата страдат от главоболие.

Най-важното е да се разбере причината за болката. Много често се появява болка в гърба...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.