zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И звуците могат да лекуват



И звуците могат да лекуват

Правилно подбрана, музиката може да има осезаем ефект върху здравето.

здраве.bg

Думата “звук” има две значения: първото – звукът като физическо явление, а второто – като усещане. Музиката, погледната с очите на физик, представлява хармонични (т.е. имащи определена честота) вибрации на въздуха. Човешкото тяло също има своите вибрации и някои специалисти смятат, че клетките на организма по различен начин откликват на различните звуци.

Много звуци, които човешкият слух възприема (например грохот, скърцане, шумолене) не са музика, защото те не са хармонични. Някои психотерапевти използват при лечение на своите пациенти шума от дъжда, прибоя, бурята или пеенето на птиците в качеството на отпускащи ефекти.

Лечението с музика има своята отдавнашна история. Още в Стария завет е споменато, че цар Давид е излекуван от болест с помощта на арфа. Хипократ също активно е използвал музикалната терапия, а през 1729 г. Ричард Браун пише известния в медицината труд Medicina Musica и от този момент в научните кръгове на този алтернативен метод за въздействие върху здравето започва да се отделя все по-голямо внимание.

Психотерапевтът Корин Елайн в книгата си “Изцеление и възстановяване с помощта на светлината” дава своеобразен списък от “музикални рецепти”:

- Хората, страдащи от паралич и заболявания на ставите, могат да слушат: маршовете на Сузе, Увертюра към “Вилхелм Тел” на Росини, “Унгарските танци” на Брамс.
- Болните от туберкулоза - валсовете на Щраус, “Серенада” и “Аве Мария”на Шуберт.
- Страдащите от безсъние и болка - “Пролетна песен” на Менделсон, прелюдиите и “На крилете на любовта” на Шопен, Петата симфония и “Героичната симфония” на Бетовен.
- Хората със заболявания на нервната система - песните на Стивън Фостър, испанско танго, валсовете на Щраус, ритмични фолклорни песни.

Психолозите съветват всеки да направи своя избор в зависимост от музикалните си предпочитания, но не трябва да се забравя, че:
- Спокойната музика спомага за ритмичното организиране на живота, привежда в ред мислите и чувствата и премахва стреса.
- Ритмичната и...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.