zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако ви обхване сънливост...



Ако ви обхване сънливост...

Тя е типична за цялата есен и особено за мрачните дни, независимо от сезона.

здраве.bg

Ненапразно есента се смята за най-депресивния сезон. Наистина сутрешните ниски температури, оголените дървета, сивите улици и намръщените лица на минувачите едва ли ще повдигнат настроението на някого. Повечето хора са обхванати от някакво мрачно и сънливо състояние.

И ако през пролетта то е предизвикано от недостига на витамини и слънчева светлина, през есента се дължи на рязката смяна - от ярките, наситени със светлина и цветове дни към сивата монотонност на есента.

За да се чувстваме по-добре, е необходим на първо място достатъчно сън. Желателно е, доколкото е възможно, да се избягват всякакви спорове, обсъждане на проблеми в работата, които биха засегнали душевното равновесие.

Именно в такива моменти човек оценява истински едно удобно легло – едновременно твърдо и топло, както и мекото одеало. Оптималната температура е между 16 и 18 градуса. Добре е тя да се проветрява преди лягане, ако няма възможност някой от прозорците да остане леко притворен.

Усещането за недоспиване се появява, когато човек се събуди по време на бързата фаза на съня (тя продължава средно 10-15 минути). Ако той се събуди през бавната, ставането ще бъде по-лесно и сънливостта няма да бъде натрапчива през целия ден. Учените са установили, че цикълът “бърз-бавен сън” заема около 1,5 часа. Това означава, че ако си легнете например в полунощ, то по-лесто ще се събудите в 6 часа или 7,30 часа, а не в 6,30 или 7 часа.

Събуждането

Специалистите съветват да не се скача веднага при звъненето на будилника, а да се остава в леглото още няколко минути, през които може да повъртим глава, да свием няколко пъти крака или да “покараме колело”.

Оставяйте още от предишната нощ на нощното си шкафче термос с нещо горещо и вкусно. След 1-2 глътки от тази напитка на сутринта ще се почувствате по-бодри, а перспективата за ставане от топлото легло няма да e толкова неприятна. Много хора използват мелодиите на своя мобилен телефон за...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.