McGill">
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Радиацията е заразна



Принципът е същият като при всяко инфекциозно заболяване, твърдят канадски учени.

4 октомври 2006, здраве.bg

Радиацията в много отношения все още представлява загадка за учените.
Канадски специалисти от университета Макджил (McGill University) в Монреал, изследващи нейните свойства, направиха сензационно откритие: тя може да се предава като всяко инфекциозно заболяване.
Изследователите са провели поредица от експерименти с риби, като са ги подложили на радиационно въздействие около 50 рентгена, след това са премахнали остатъците от радиактивността и са ги пуснали в аквариум с необлъчени риби. След 2 часа при здравите риби са се забелязали признаците на радиационното въздействие: загинали са клетките в определени органи, а други са започнали да произвеждат протеини, което е естествената реакция на живия организъм спрямо радиоактивното излъчване.
Специалистите смятат, че облъчените риби отделят химически вещества, които предизвикват съответната реакция при останалите.
Изследванията показват, че облъчването на определен участък от тъканта въздейства и върху съседните области. В редица случаи в тях се наблюдава масово умиране на клетките и образуване на злокачествени образувания.
Учените все още не са убедени, че радиацията може да се предава от човек на човек, което е следващият етап от техните изследвания. Нова стъпка в тази насока е опитът за “кръстосване” на радиоактивните изотопи с отровата на скорпиона, за да може по този начин да се лекува едно от най-опасните заболявания - ракът на мозъка.
Изследователите се надяват, че отровата и радиацията ще работят в тандем - протеинът на отровата ще доставя в мозъка радиоактивни изотопи, убиващи раковите клетки.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.