zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От какво и кога се поврежда зрениетоОт какво и кога се поврежда зрението

Очите са най-податливи през пубертета и в напреднала възраст.

здраве.bg

Съвременният човек не жали очите си: четене, телевизор, компютър. Зрението, естествено се разваля. Разбира се, очилата, а след това и евентуалните операции помагат, но все пак е за предпочитане да виждаш добре без тях.
Един от периодите, в които зрението често се влошава е началото на училищната възраст.

Натоварването на очите непрекъснато нараства и достига своя връх в периода на половото съзряване, когато се извършва хормонално “пренастройване” и организмът бързо расте.
Съвпадането на периода на половото съзряване и интензивното зрително натоварване нерядко води до развитието на късогледство. То се задълбочава и от генетичния фон. Върху последния, разбира се, е невъзможно да се влияе, но правилният зрителен режим (да не се чете в легнало положение, в транспорта, при лошо осветление и т.н.) съществено намалява опасността.

Учениците от 1-5 клас не трябва да стоят пред компютъра повече от 1 час. При някои деца се наблюдава вродена оптична аномалия на системата на очите, която е препоръчително да бъде открита до 3-4 годишна възраст. Не винаги в детските кабинети има офталмолог и затова родителите сами трябва да се погрижат детето да не развие т.н. амблиопия (“лениво око”).

С очилата, предписани от специалист, детето ще има 100% зрение. При малко късогледство или далекогледство са по-удобни очилата, но при по-силно късогледство се предпочитат контактните лещи, с които се постигат по-добри показатели на зрението, отколкото с очила. Предимството на очилата е, че те са обикновени, предимството на контактните лещи - качеството на изображение при силно късогледство. Но те трябва да се свалят, обработват, чистят, представляват преграда за достъпа на кислород до роговицата и могат да станат източник на инфекция.

Напредналата възраст е вторият период, когато зрението се разваля. Най-често се развиват катаракта, глаукома, дистрофия на ретината. Дистрофията на ретината днес е световен проблем. Това заболяване е свързано с обменните, съдовите, атеросклеротичните процеси...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.